divendres, 27 de setembre del 2019

ESCACS A LES ESCOLES: TALLER AMB DAVID PONS

Aquí teniu un petit resum de tot el que hem fet la primera setmana a l'aula durant el taller d'escacs.

SESSIÓ 2:
Com ens defensam? En David ens explica que no podem jugar bé si no ens ficam dins el cap de l’altra. Hem de ser capaços de salvar les nostres peces cercant una posició on després pugui atacar. Les partides són diàlegs mentals entre els dos/dues escaquistes.
Hem treballat càlcul mental per veure uants punts guanyam després d’una sèrie de moviments on hi ha diferents peces que hem guanyat i perdut.
També remarca la importància de la concentració a l’hora de jugar, i ens explica l’anècdota d’en Leko (els vostres fills i filles la vos contaran).

SESSIÓ 3:
Avui dedicam la sessió al gran Bobby Fischer. Comença a jugar a escacs als 5 anys amb la seva germana gran i va quedar fascinat amb el joc i li va dedicar tota la seva vida. Només en 12 anys ja era un dels millors jugadors dels Estats Units.
Amb només 15 anys ja feia partides que van passar a la història. Avui analitzam la que s’anomena “extracció del rei”.
Era una persona molt peculiar i maniàtica, però molt brillant, una persona única i probablement irrepetible. Ell va fer famosos els escacs a tot el món.
Als 13 anys fa la partida que és reconeguda com la millor del segle, Byrne vs Fischer. Feis clic a l’enllaç:
PARTIDA DEL SEGLE XX

També podeu veure aquest gran matx explicat pel Gran Mestre i periodista Pepe Cuenca.
Spassky vs Fischer, millor partida de la final del 1972

SESSIÓ 4:
Avui dedicam la sessió a analitzar la posició quan em fan escac i mat pe veure quantes opcions tenc per protegir el mat, i veure quina és la millor.

SESSIÓ 5:
Avui, a la darrera sessió de la setmana, han fet una prova de mats d’en Fischer. Havien de trobar la jugada correcte. N’hi havia 14!
Després hem començat un torneig que acabarem quan se’n vagi en David.
També podem practicar a casa amb aquesta pàgina:
PRACTICAM MATS


dimarts, 24 de setembre del 2019

VOCABULARI DELS ESCACS

Com ja sabeu continuam amb el projecte d'escacs a l'aula, esteim fent el taller amb en David i després li donarem continuïtat a l'aula de manera interdisciplinar des de diferents àrees.
Aquí teniu uns mots encreuats i un passa paraula (el tercer, més els dos del curs passat) perquè jugant podeu consolidar paraules que han sortit a classe, i conèixer-ne de noves.
Per completar les dues activitats, podeu fer recerca al cercador de google. Ànims i endavant!

dilluns, 23 de setembre del 2019

ESCACS A L’AULA

Avui hem començat el taller d’escacs amb en David Pons, que serà una continuació del que vam fer l’any passat, treballarem història i escacs.
A la sessió d’avui ens hem apropat a l’escola soviètiva a partir de grans escaquistes de l’època. En David s’ha centrat amb en Mikhail Tal, conegut com el Mago de Riga, un jugador únic a la història dels escacs, i hem analitzat una de les seves partides (Tal - Tringov, 1964). Era un jugador molt talentós, agoserat i creatiu, molt vistós pel públic perquè sempre sorprenia a la gent. Va ser campió del món l’any 1961.

Després hem fet una feina de comprensió i anàlisi de com ens veim a l’hora de jugar, quines són les nostres pròpies característiques.

Per acabar, hem fet partides i en David els ha analitzat amb noltros.

Un luxe tenir un mestre com en David a la nostra aula!


divendres, 20 de setembre del 2019

PROJECTE ESCACS A L’AULA

Aquest curs continuarem amb el projecte d’escacs a l’aula que vam iniciar el curs passat.
  • Les properes dues setmanes tornarà el mestre David Pons per continuar el taller de l’any passat (una hora diària fent un total de 10 sessions).
  • Les primeres activitats que hem fet aquests dies a les diferents àrees han estat les següents:
    • Expressió escrita (llengua catalana):
      • Acordar les normes de joc i organització quan jugam partides.
      • Escriure una carta abans de començar el taller a n'en David (recordam les parts de la carta fetes a la tipologia La correspòndecia). 

    • Matemàtiques:
      • Resolució de problemes.


      • Les coordenades.


    • Quan jugam, una vegada acabada la partida, tornam 3 posicions endarrera per evitar l’escac i mat i poder continuar la partida. Així potenciam l’estratègia de visualització, la memòria, l’anàlisi dels moviments, i el companyarisme ja que entre els dos escaquistes comenten la partida i s’expliquen el per què de les jugades finals, d’aquesta manera aprenem junts i milloram les estratègies de joc.

LA NOSTRA CLASSE


JA HEM COMENÇAT 6è

Ja hem començat 6è, el darrer curs que ens queda a la nostra escola.
Els primers dies, per agafar ritme i retrobar-mos després de l’estiu, vam fer algunes dinàmiques: què hem fet l’estiu? / El bingo dels companys i companyes de classe / Quins propòsits tenim aquest curs.
També vam fer l’horari, algunes proves inicials i vam jugar les primeres partides del curs, ja que va ser l’activitat més demanada per tots.